Monday, September 9, 2013

SAYA DAN SUSU



Sedar diri yang mana daripada kecil minuman pertama adalah susu. Hello, susu okay. Ini fakta yang mana susu merupakan sumber gizi utama bagi mencerna makanan dan membantu tumbesaran serta perkembangan minda. Tapi, bila meningkat remaja terus terputus hubungan dengan susu lantas beralih ke arah milo mahupun minuman bercoklat. Tak faham kenapa jadi camni -___-


Sebelum ini, saya pernah memaksa diri secara halus untuk cubaan meminum susu, bagi menyahut seruan kempen-kempen susu sedunia yang menggesa masyarakat supaya minum susu, malangnya keputusan yang diperolehi amat mendukacitakan. Kasihan diri sendiri sebab kebarangkalian kekurangan kalsium didalam badan dan terdedah dengan kerapuhan tulang adalah sangat tinggi. *sigh*


Ayuh, lakukan sesuatu supaya kekal sihat, kuatkan tulang, cergas dan bertenaga ...



  • Cubaan Pertama : Susu Anlene
Bau pun sudah meloyakan. Orang tak suka susu memang camni ek ? Okay, harapan untuk menghirup buat yang ketiga kalinya adalah sangat tipis. Simptom untuk muntah sangat ketara. Jadi, baik hentikan. Final result, failed !




  • Cubaan Kedua : Susu Dutch Lady Low Fat High Calcium Milk dan Chocolate Flavoured Milk
Rasa yang semacam dan tahu nak describe macam mana rasanya. Eyyy, kau dah kenapa Miza oiii ? Senang cerita, tak berapa kena dengan selera tunas rasa (taste buds) lidah saya walaupun ianya berperisa coklat. Mengada sangat tauuu. Mencik !




  • Cubaan Ketiga : Susu Nespray
Thumb ups ! Tak perlu diperjelaskan lagi sebab dah boleh telan susu dengan sendirinya. Akhirnyaaa, dah boleh tepuk-tepuk tangan tanda bangga dengan diri sendiri sebab berjaya melalui fasa-fasa ketidaklaluan terhadap susu yang teramat sangat.



Yeayyy, persepsi terhadap susu sudah berubah. Sebagai permulaan, kasi tekak sebati dulu dengan air susu Nespray, bila dah okay baru minum susu Anlene. Dulu tengok susu rasa macam "ewww" tapi sekarang bila terpandangkan susu (Nespray sajalah) terus rasa "eh, hari ni dah minum susu ke belum ?" LOL



6 comments:

  1. mcm akk msa kecik juara mnum susu. dah besar ni tengok susu putih tak lalu langsung. kalau ada minum pun tu ha, dutch lady coklat je leh telan.. sadis je rasa..

    ReplyDelete
  2. minuman harian momoy
    hari2 mesti minum susu

    ReplyDelete
  3. haha...lawak momy baca
    momoy suka je minum susu
    hari2 mesti minum b4 masuk tido

    ReplyDelete
  4. anlene mmg xsedap nyeah susu die..sama la xleh nak masuk..tp yg dutch lady tuh mmg feveret..ehehe..ehhh, suus nespray...sedap2..dulu kecik2 penah minum..;)

    ReplyDelete
  5. I love susssssu toooo.........hihi

    ReplyDelete

Terima kasih sudi baca dn komen ◕‿◕




 
Copyright Diari Miza - All rights reserved.