Wednesday, August 7, 2013

ROTI GULUNG JEJARI KETAM BERKEJU



Keju oh keju. Siapa tak suka keju ? Seorang perempuan yang bernama Miza Yusof, apa saja makanan yang bertemakan keju bagi aku semuanya sedap. *keputusan muktamad* Hari tu buat roti gulung sosej, kali ni buat roti gulung jejari ketam berkeju pulak. *Ketap bibir* Sebab terbayang cairan keju didalam mula. Melting weh. LOL :D



Apa yang kita perlukan :

  • Roti Gardenia atau apa-apa saja jenama roti kesukaan.
  • Jejari Ketam/Crab Finger/Crab Sticks
  • Cheese. Sepatutnya guna cheese yang keping-keping tu, tapi aku guna Mozarella Cheese.
  • Sebiji telur dan ambil putihnya sahaja. Yang kuning ketepikan.

1. Rebus/Celur jejari ketam didalam air yang mendidih. Tak payah lelama. Angkat dan toskan air rebusan.

2. Lenyekkan kepingan roti menggunakan rolling pin, lenyek biar sehabis nipis yang boleh. Kulit tepi roti tu ikut citarasa memasing lah kan nak buang ataupun tak.



3. Bentangkan (ini pun boleh) roti dan letakkan kepingan jejari ketam bersama-sama sedikit/sebanyak cheese yang kau mahu. Untuk cheese yang keping tu, letak sekeping dah cukup. Jika inginkan efek yang pedas, boleh tambahkan sedikit lada (optional). Lepas tu, bungkus/balut/gulungkan roti tersebut biar nampak kemas. Masa ni lah nak tunjuk kehebatan tangan seni yang dimiliki. Penghujung gulungan tersebut, gamkan dengan putih telur. Yaa, putih telur bertindak sebagai gam dalam episod masak-masak kali ini. Ulang langkah yang sama untuk roti yang seterusnya.



4. Bila roti dah siap digulungkan, ambil sebiji telur dan pukul sedikit. Tak payah terlalu kembang. Celupkan gulungan roti tersebut ke dalam telur, kemudian campakkan ke dalam taburan breadcumbs (serbuk roti). Balik-balikkan hingga breadcumbs memenuhi segenap pelusuk roti. Okay, siap.

5. Kemudian, gorengkan roti-roti gulung itu tadi didalam kuali dan pastikan minyak betul-betul panas. Gunakan api yang sederhana. Tak payah lelama, kejap pun dah okay. Angkat dan toskan. Sila beri sepenuh pehatian dan tumpuan semasa menggoreng. Percayalah, kalau kau tak nak roti kau rentung. *ketegasan maksima*



6. Dah siap, boleh dimakan camtu saja ataupun cicah dengan sos kegemaran. Aku suka cicah dengans sos cili, mayonis ataupun sos thousand island, memang best weh. Salah satu resipi yang aku rasa sangat mudah dan paling senang nak buat. Epiknya bergantung kepada tahap kerajiran memasing lah kan. 



Maklumat Tambahan :
Siapa hantu cheese, better jangan guna cheese tabur sebab dia tak berapa nak melting sangat. Sepaket jejari ketam ada 16 keping, aku guna 8 keping sahaja. So, dapatlah 8 keping roti gulung jejari ketam yang rangup dan sedap. Selamat mencuba ;)



2 comments:

Terima kasih sudi baca dn komen ◕‿◕




 
Copyright Diari Miza - All rights reserved.